4 razloga zašto je vježbanje bolje za ublažavanje stresa nego ležanje na kauču

Oct 1, 2021

Šta je stres?

Stres je zdrava “alarmna” reakcija u našem tijelu. Primarni instinkt čvrsto usađen u naš mozak signalizira prisutnost unutrašnjih ili vanjskih prijetnji i govori mozgu da mora brzo reagovati. U roku od nekoliko sekundi oslobađaju se različiti hormoni stresa – adrenalin, inzulin, kortizol i norepinefrin.

Otkucaji srca se povećavaju, mišići su napeti, te počinjemo brže disati. Naš kardiovaskularni sistem radi najvećom brzinom. U većem dijelu ljudske historije bilo je od vitalne važnosti da naši preci reagiraju na opasne situacije i izazove borbom ili bijegom. To znači da je naše tijelo pod stresom u stanju pripravnosti i spremno dati sve od sebe.

Faktor stresa: Ni borba ni bijeg

Danas je rijetkost da se moramo boriti ili bježati da sačuvamo život. Naprotiv, obično je slučaj da nikako ne oslobađamo napetost – koncentriranu energiju i hormone stresa – umjesto toga se ne krećemo dovoljno, ako uopće, držeći tijelo u stalnom stresu.

Ova kontradiktorna ponašanja rezultiraju klasičnim problemom današnjih ljudi: napetost i energija se ne oslobađaju na odgovarajući način, a proizvedeni hormoni stresa ne smanjuju.

U stresnom svakodnevnom životu, vaše fizičke aktivnosti i planovi prehrane ponekad mogu pasti u vodu. 

Oslobađanje od stresa: kauč ili vježbanje?

Ako se želimo opustiti nakon turbulentnog radnog dana, zavalimo se u kauč i gledamo omiljenu seriju, tijelo će se opustiti, ali nećemo imati koristi kao što bismo imali od vježbanja i oslobađanja od stresa.

Otkucaji srca će se smanjiti, kao i krvni pritisak i disanje, ali će nam mišići i dalje biti napeti, a hormoni stresa koji su se ranije oslobađali nastavit će cirkulirati tijelom.

Vježbe, s druge strane, oslobađaju stres stvaranjem više hormona (endorfina i serotonina) za neutraliziranje tih hormona stresa.

Ako naše tijelo kontinuirano proizvodi hormone stresa i ne može otpustiti svoju unutarnju napetost kretanjem ući će u trajno stanje uzbune.

Kada naši hormoni stresa ne budu neutralizirani drugim hormonima poput endorfina, oni će potisnuti proizvodnju drugih hormona neophodnih za naše zdravlje.

Posljedice se mogu pojaviti kao fizički i psihički zdravstveni problemi, poput poteškoća s koncentracijom, poremećaja spavanja ili probavnih problema.

4 razloga zašto je vježbanje bolje za ublažavanje stresa nego ležanje na kauču

Kretanje smanjuje nagomilanu napetost i energiju, to svi znamo. Evo četiri razloga zašto je vježbanje ključno za oslobađanje od stresa!

1. Vježbanje nas čini sretnima

Istraživanja pokazuju da umjerene aerobne vježbe u trajanju od 30 do 60 minuta oslobađaju endorfine i serotonin koji podižu raspoloženje. Daju nam onaj opušteni osjećaj nakon intenzivnog vježbanja i podižu raspoloženje. A kome se ne sviđa prirodna injekcija hormona sreće?

2. Poticanje prirodne energije za veću kreativnost na poslu

Redovita tjelovježba potiče dotok kisika u naš mozak, jačajući našu “mentalnu kondiciju” i osvježavajući vašu sivu masu. Stoga siđite sa uredske stolice, obucite se u tenisice za trčanje i očistite paučinu u mozgu kako biste napravili mjesta za novu inspiraciju.

3. Vježbe kao odvraćanje pažnje od svakodnevnog stresa

Bez obzira na to što vam je bilo na umu-posao, sukobi s prijateljima ili napetost sa kolegama-tokom vježbe fokusirate se samo na svoje tijelo. Razmišljanje o pravilnom izvođenju neke vježbe odvraća nam pažnju od ovih problema.

4. Vježbanjem ćemo biti otporniji na stres

Redovna tjelovježba regulira nivo stresa u našem tijelu. Vježbanje aktivira metabolizam, što poboljšava regulaciju hormona stresa, čineći nas otpornijima na stres pa se možemo s njim nositi na opušteniji način.

Koja je savršena vježba za borbu protiv stresa?

Bez obzira radi li se o trčanju ili želimo razbistriti glavu – vježba je učinkovit i zdrav način za naše tijelo da se oslobodi stresa. Najbolja vrsta fizičke aktivnosti za ublažavanje stresa razlikuje se od osobe do osobe, pa biste trebali shvatiti što vam odgovara. 

Studio SLIM POINT Sarajevo osim što svojim klijentima nudi sprave najmodernije infrared i vakum tehnologije, nudi i usluge personalnog trenera koji će napraviti plan treninga prilagođen baš vama.

Važno je naglasiti i da cjelokupan proces u Slim Point studiju, od prijema do supervizije treninga, radi stručni tim sastavljen od medicinskih radnika, fizioterapeuta i profesora sporta i tjelesnog odgoja kao i da se u studiju poštuju sve higijenske i COVID-19 mjere kako bi se osigurala sigurnost svih korisnika.