8 iznenađujućih prednosti masaže cijelog tijela

Sep 21, 2021

Ono što većina ljudi ne zna je da, iako ste možda u stanju potpune opuštenosti, vaše tijelo za vrijeme masaže prelazi u način potpune aktivacije. Masaža potiče vaš nervni sistem; budi vaše mišiće, organe i žlijezde; pokreće krv i limfnu tekućinu te dobiva mnoštvo ćelija  za proizvodnju i oslobađanje hemikalija i hormona.

Vaše tijelo treba masažu kako bi se obnovilo i oslobodilo od stresa.

KOJE SU MANJE POZNATE PREDNOSTI MASAŽE?

1. Piling kože

Lagano trljanje kože zajedno s losionom i uljem za masažu uzrokuje njeno nježno ljuštenje, omogućujući izlazak novih ćelija kože.

2. Opuštanje nervnog sistema

Dok se opuštate, vaš nervni sistem se odmara. Ako u tijelu imate područja boli i napetosti, moguće je da su oni posljedica pritiska na živce uzrokovanog zategnutim mišićima, a masaža ga može ublažiti.

Opušten nervni sistem znači da će se proizvodnja hormona uravnotežiti. Proizvodnja hormona stresa, poput kortikosteroida (LDL), opada jer se povećavaju hormoni “dobrog osjećaja” poput endorfina. Hormoni koji reguliraju cikluse spavanja/buđenja, menstrualne cikluse, imunološke stanice, šećer u krvi, pa čak i koliko hrane jedete, svi pozitivno reagiraju na opuštanje koje prati masaža cijelog tijela.

3. Dobrobiti za mišićno – koštani sistem

Vaši mišići su poput spužvi – kad se stegnu, krv i limfna tekućina se istiskuju, a kad se opuste, svježa krv ulazi u njih donoseći svježu prehranu, kisik i imunološke ćelije. Kako bi se riješili napetosti u mišićima, ligamentima i tetivama, preporučuje se istezanje prilikom masaže.

4. Limfni detoks

Limfni sistem ključan je za uravnoteženje tekućine i funkciju vašeg imunološkog sistema. Limfne žile paralelne su krvne žile u cijelom tijelu, a velike skupine limfnih čvorova nalaze se u vratu, pazuhu i preponama.

Tokom masaže, isušuje se limfni sistem, gdje limfni čvorovi filtriraju mrtve ćelije, otpadne tvari i moguće patogene. Tromi protok limfe pridonosi zadržavanju tekućine, a iscrpljivanje limfnog sistema može smanjiti edem u pojedinim dijelovima tijela.

5. Poboljšana opskrba koštanom krvlju

Protok krvi dovodi kalcij i druge minerale u vaše kosti kako bi podržao njihovu snagu i funkciju, pa vaš koštani sistem dobiva veliki poticaj od masaže.

6. Zdravo srce

Masaža cijelog tijela dobra je i za vaše srce. Vazodilatacija nastala masažom povećava vaš venski povrat, što zauzvrat povećava protok krvi i opskrbu kisikom svim vašim organima. Cijeli kardiovaskularni sistem se opušta i poboljšava se cirkulacija u cijelom tijelu. Aktiviranje parasimpatičkog nervnog sistema,  poznat i kao sistem “odmora i probave”, pomaže u regulaciji krvnog pritiska i otkucaja srca.

7. Digestivno blagostanje

Stres utječe na probavni sistem, a masaža cijelog tijela može imati vrlo zdrav učinak na način na koji vaše tijelo obrađuje hranu i hranjive tvari. Parasimpatički nervni sistem regulira vašu probavu, proizvodeći potrebne hemikalije (poput sline, želučanog soka i inzulina) i potičući peristaltiku, koja hranu pomiče kroz crijeva.

Klasična švedska masaža može da uključuje i masažu trbuha koja djeluje izravno na debelo crijevo i regulira posljednje faze probave. Kad se hrana glatko kreće kroz probavni sistem, vaš želudac, žučni mjehur, gušterača i crijeva rade zajedno za maksimalnu apsorpciju hranjivih tvari, što podržava vaše opće zdravlje.

8. Poboljšano disanje

Vaš terapeut može vas zamoliti da duboko udahnete na početku masaže. Duboko disanje jedan je od najbržih načina za smanjenje stresa, a vaš prvi udah na stol za masažu mogao bi vam postati uzdah olakšanja. Osim dijafragme, u rebrima, prsima i vratu postoje mišići koji pomažu disanju.

Budući da se toliko napetosti nakuplja u mišićima ramena, prsa i vrata, nije ni čudo što nam disanje postaje ograničeno kada smo pod stresom. Dok se opuštate u masaži i disanje se produbljuje i ujednačava, vaš masažni terapeut može raditi na napetim mišićima kako bi smanjio zategnutost mišića koji pomažu disanju.

SLIM POINT MASAŽA

Svakodnevni stres i često standardne dnevne aktivnosti ostavljaju posljedice na našem tijelu, stoga si priuštite opuštanje uz jednu od Slim Point masaža. Slim Point limfna drenaža brzo i efikasno odstranjuje nagomilane vode, toksine, masti, celulit iz tkiva i organizma po regijama.

Vrste masaža koje nudi SLIM POINT:

  • PARCIJALNA MASAŽA
  • KLASIČNA MASAŽA
  • RELAX MASAŽA
  • SPORTSKA MASAŽA
  • AROMATERAPIJA TIJELA
  • MASAŽA STOPALA
  • ANTICELULITNA MASAŽA

Više informacija o benefitima masaža, kao i ostalih usluga koje nudi centar za mršavljenje Slim Point,  potražite na slimpoint.ba, a svoj termin možete rezervisati na broj telefona +387 61 408 777 ili na adresi Paromlinska 53C, Sarajevo.