Pet mitova o celulitu koje biste trebali izbaciti iz glave danas

Dec 8, 2021

Dovoljan Vam je jedan pogled u ogledalo da vidite da Vas je “napao” celulit?! Niste jedini. Naime, istraživanja pokazuju da otprilike 90% žena u svijetu ima isti problem. 

Šta je to celulit?

Celulit počinje duboko ispod površine kože, gdje se, okomito na kožu, nalaze vlaknaste trake zvane septa, koje kreiraju efekat sličan “jastučiću”. Upravo ove vlaknaste trake vežu mišić za kožu, te drže masnoću na mjestu. Povećanjem količine masnih stanica u organizmu, vezivno tkivo se povlači prema unutrašnjosti, ostavljajući na koži izgled udubljenja. 

Celulit pogađa žene svih dobi, oblika, veličina i rasa. Najčešća mjesta na kojima se pojavljuje celulit su: stražnjica, bedra, donji dio trbuha, pa čak i ruke. 

Na internetu kruži veliki broj informacija o celulitu: kako celulit nastaje, koga pogađa, na koji način ga se može riješiti. 

Donosimo vam pet najčešćih mitova o celulitu:

Mit broj 1: Celulit imaju samo osobe s prekomjernom tjelesnom težinom.

Mnogo faktora utiče na nastanak i razvoj celulita u dubini kože, ali sama povećana tjelesna težina nije jedini razlog. Tu su hormoni, genetika, tekstura i struktura kože, spol i životni stil.

Kod nekih žena celulit može biti izraženiji, ali nemojte da vas to brine. Zbog estrogena koža može biti tanja, pa je celulit više vidljiv. Također, starenjem količina proizvodnje estrogena u organizmu se smanjuje, te se smanjuje i proizvodnja kolagena, a kao rezultat pojavljuje se razgradnja  vezivnog tkiva i problemi sa cirkulacijom. 

Nemojte da Vas to obeshrabri! Celulit imaju čak i profesionalne sportašice. 

Uvaženo je mišljenje da muškarci nemaju celulit. Zašto je to tako? Celulit “izbjegava” muškarce jer imaju deblju kožu, a vlaknaste trake kod muškaraca orijentisane su unakrsno, što eliminiše mogućnost da se skupljaju masne naslage ispod vezivnog tkiva i da na koži nastanu vidljiva udubljenja.

Mit broj 2: Uz pomoć kardio vježbi celulit će nestati.

Kardio vježbe poput trčanja mogu pomoći pri zadržavanju masnih ćelija što može smanjiti pojavu celulita, ali same vježbe neće ukloniti celulit. Kako bi se koža dodatno zagladila, potrebno je uvesti i aerobne vježbe sa treningom snage poput dizanja utega, koje će poboljšati tonus kože i mišići će biti zategnutiji, što će u konačnici celulit učiniti manje vidljivim ali ga neće izbrisati. 

Mit broj 3: Gubitkom težine nestaje celulit. 

U teoriji manje masnih ćelija ispod kože znači i manje celulita, ali nemojte zaboraviti da naglim gubitkom kilograma koža postaje opuštena, što može da pogorša izgled i strukturu kože. U ovim situacijama najbolje je kombinovati zdravu prehranu, bogatu voćem i povrćem, i vježbe snage kako bi se koži vratila elastičnost. 

Mit broj 4: Liposukcija je jedino rješenje

Iako se ovo u teoriji čini kao dobro rješenje, postupak isisavanja masti iz organizma može dodatno da pogorša izgled kože i celulita, čineći distribuciju masti neravnomjernom, što izaziva dodatna udubljena u koži. 

Mit broj 5: Kreme za učvršćivanje mogu smanjiti celulit.

Nažalost na tržištu postoji jako puno proizvoda koji obećavaju magično uklanjanje celulita, ali u stvarnosti takav “čarobni napitak” ne postoji. 

Klinička istraživanja su pokazala da kreme i losioni koji sadrže retinol u svom sastavu mogu da poboljšaju izgled kože, jer je zadebljaju pa se celulit manje vidi. Međutim, dugoročno korištenje ovakvih proizvoda neće imati efekat smanjenja celulita. 

Postoje li učinkoviti tretmani za celulit?

Kako bi smanjili vidljivost celulita, morate se bazirati na više stvari. Promijenite životni stil, hranite se zdravije i više vježbajte. Neka fokus bude na učvršćivanju vlaknastih traka koje  drže masnoću na mjestu i ne daju joj da “ispliva” na površinski sloj kože. 

U centru za mršavljenje Slim Point možete pronaći niz tretmana koji će Vam pomoći u borbi sa celulitom poput body rollera, limfne ili manuelne drenaže i masaža.

Stručno osoblje salona će vas uputiti na tretman koji najbolje odgovara vašim potrebama.