Zašto je konzumiranje vode toliko važno za naše zdravlje?

Oct 29, 2021

Voda je sastavni dio svih živih bića i nezamjenjiv sastojak hrane. Važna je za normalno funkcioniranje ljudskog organizma –  sudjeluje u svim biohemijskim reakcijama u organizmu čovjeka i štiti dijelove tijela od udaraca. Čini oko 60 – 70 % tjelesne mase odraslog čovjeka i nešto više kod djece. Stoga je neophodna i važna za život i zdravlje.

Može poboljšati pamćenje i raspoloženje

Istraživanja su pokazala da čak i blaga dehidracija može narušiti pamćenje i raspoloženje, te povećati anksioznost kod svih, od djece do starijih osoba. Hidratacija utječe na mozak, ali i na tijelo, pa tako nedostatak vode može povećati rizik od glavobolje ili migrene kod nekih osoba.

Može pomoći u održavanju težine

Pijenje puno vode može nam pomoći da smršamo. To je zato što voda može povećati sitost i ubrzati metabolizam.

Neki dokazi ukazuju na to da povećani unos vode može potaknuti gubitak težine laganim povećanjem metabolizma, što može povećati broj kalorija koje svakodnevno sagorijevate.

Mozak zapravo ne može razlikovati glad i žeđ, pa često žeđ pogrešno shvaćamo kao ‘žudnju za šećerom’. Sljedeći put kad osjetite potrebu za nečim slatkim, prvo probajte čašu vode.

Studija iz 2013. godine na 50 mladih žena s prekomjernom tjelesnom težinom pokazala je da je konzumiranje dodatnih 500 ml vode 3 puta dnevno prije jela tokom 8 sedmica dovelo do značajnog smanjenja tjelesne težine i tjelesne masti u usporedbi s njihovim mjerenjima prije ispitivanja.

Vrijeme je također važno. Najučinkovitije je piti vodu pola sata prije jela, to učiniti da se osjećamo sitijima i jedemo manje kalorija 

Može poboljšati izvedbu vježbe

Bilo je mnogo istraživanja o učincima hidratacije ili dehidracije kod sportaša, a svi rezultati zaključuju da dehidracija ne utječe samo na sportske performanse nego i na fiziološku funkciju.

Za vrijeme bilo kakve fizičke aktivnosti važno je piti puno vode. Sportaši mogu izgubiti od 6 do 10 posto svoje tjelesne težine tokom tjelesne aktivnosti samo znojeći se.

Hidratacija također utječe na vašu snagu i izdržljivost.

Negativni učinci vježbanja po vrućini bez dovoljno vode mogu uključivati ozbiljna zdravstvena stanja, poput sniženog krvnog pritiska i hipertermije. Ekstremna dehidracija može uzrokovati napade, oštećenje mozga i smrt.

Može pomoći u sprječavanju i liječenju glavobolje

Dehidracija može izazvati glavobolje i migrenu kod nekih osoba.

Istraživanja su pokazala da je glavobolja jedan od najčešćih simptoma dehidracije. Na primjer, studija na 393 osobe pokazala je da je 40% sudionika doživjelo glavobolju kao posljedicu dehidracije.

Također, neka su istraživanja pokazala da pitka voda može pomoći u ublažavanju glavobolje kod onih koji imaju česte glavobolje.

Može podržati zdravlje mokraćnog sustava

Loša hidratacija može povećati rizik od razvoja ili pojavljivanja bubrežnih kamenaca kod nekih osoba. Studije su također pokazale da pijenje odgovarajućih količina vode može smanjiti rizik od infekcija mjehura i infekcija mokraćnog sistema, uključujući cistitis, kod žena.

Koliko je vode potrebno?

Potrebe za vodom ovise o količini unesene hrane i tjelesnoj masi, dobi i tjelesnoj aktivnosti. Dnevno se u umjerenoj klimi u prosjeku preporučuje piti 0,3dl vode po kilogramu tjelesne mase.

Potrebe za vodom povećane su kod pojačane tjelesne aktivnosti ili vježbanja, kod visokih temperatura zraka, posebice ljeti.

Kada piti vodu?

Vodu treba piti kroz cijeli dan, jer nam se naš osjet žeđi javlja uvijek s odgodom u odnosu na stvarnu  potrebu organizma za tekućinom. Kad osjetite žeđ, već ste lagano dehidrirali.

Centar za mršavljenje SLIM POINT svim svojim klijentima za potpunu udobnost i ugodno vježbanje obezbijedio je rashlađenu vodu, kao i: bademantil, peškir, šampon, zaštitnu kapu i papuče.

Vaše je samo da ponesete osmijeh, dobro raspoloženje, opremu za treniranje ili kupaći kostim ukoliko vježbate na Aqua Bike.